En mårfælde er ikke bare en mårfælde. Faktisk findes der op til flere forskellige bud på, hvordan du på bedst muligt fjerner din mår fra loftet. Vi kommer med vores bud på effekten ved en mårfælde kontra tilsvarende løsninger så du er godt klædt på til selv at gå i gang med bekæmpelse af husmår.

Du finder en oversigt over de mest almindelige metoder til mårbekæmpelse her:

  • Kassefælde
  • Ultralyd
  • Duft

Se en uddybet forklaring på de enkelte metoder herunder og find svar på, hvilken metode som virker bedst.

Kassefælde

En kassefælde er en mårfælde, som er udviklet til at fange måren levende. Tanken er, at du efter at have fanget måren i din fælde enten afliver den eller sætter den fri et sted langt borte.

En typisk kassefælde, også kaldet en fangstfælde, fremstår i en rektangulær form udgjort af galvaniseret stål. Den måler ca. 90-100 cm i længde og 20-30 cm i bredde og højde. En kassefælde fungerer ved, at en låge i hver ende kan åbnes udefra men ikke indefra. Når husmåren baner sig vej til lokkemaden i midten af fælden, så klapper lågen bagved og måren er nu fanget.

Ultralyd

Ultralyd mod husmår er med tiden blevet en mere og mere udbredt metode til bekæmpelse af husmår. Husmår har en udvidet hørelse og opfanger derfor lyde som ligger uden for det spektrum, som vi mennesker kan opfatte. Teorien bag ultralyd er således, at husmåren ved eksponering for høje bliver generet og derfor fordufter fra det pågældende territorium. Effekten af ultralyd er imidlertid begrænset og vil kun i ganske sjældne tilfælde har en reel effekt på mårens tilstedeværelse. Du kan læse mere om ultralyd mod husmår her

Duft 

En effektiv form for husmår bekæmpelse er via noget så simpelt som dufte. Årsagen er at husmåren selv anvender dufte til at afmærke deres territorium. Lykkedes det at overdække de duft-afmærkninger som måren selv sætter, så kan du skræmme måren væk uden videre arbejde. Det er imidlertid langt fra alle dufte som virker mod måren. 

Et middel som Mårstop er udviklet til at bekæmpe husmår med dufte. Produktet udgøres af en lufttæt dåse med 15 duftklude som tilsammen dækker op til 100 kvm. Duften af Mårstop er naturlig og ganske behagelig for mennesker, men måren derimod kan ikke fordrage den og vil som konsekvens flytte ud øjeblikkeligt.

Mårfælde opsætning

Hvilken mårfælde opsætning der virker bedst for dig, afhænger af din situation og dine muligheder ved eventuel fangst af måren.

Kassefælde opsætning

En kassefælde kræver at du har erfaring med opsætning af mårfælder. Selvom husmåren lever klods op af mennesker, så er det et vildt dyr som afskyr mennesker og deres tilstedeværelse. Du vil derfor sjældent lykkedes med en kassefælde, såfremt måren fatter mistanke om, at du har været i berøring med den. Vælger du at opsætte en kassefælde i håbet om at fange husmåren i den, så er det afgørende, at du undgår direkte kontakt med fælden. Eksempelvis ved at anvende handsker ved opsætning.

Når en kassefælde er installeret på dit loft skal du sørge for at kigge til den med jævne mellemrum. Skulle måren blive fanget i fælden er det af etiske årsager påkrævet at den fjernes hurtigst muligt. Enten ved aflivning eller ved at slippe den løs et sted lang bort. Skal måren aflives påkræves et jagttegn.

Ultralyd opsætning

Vælger du at kaste dig over ultralyd som middel mod din mår på loftet, så kræver det en smule teknisk snilde at nå i mål. Du skal nemlig sørge for, at lyden fordeles på hele loftet. Fremstår dit loft med skillevægge og små rum vil det være nødvendigt med flere enheder, for at fordele ultralyden tilstrækkeligt. Det kan derfor også hurtigt blive en dyr metode.

Fordelen ved ultralyd er, at når det er installeret, så kører det uafbrudt indtil du slukker for det. Hagen er imidlertid, at det kun er i ganske få tilfælde, at måren vender retur efter at have været blevet skræmt bort – og at du som konsekvens vil bruge unødvendigt strøm til enhederne der udsender ultralydene. En anden ulempe er, at ultralyd risikerer at signere husdyr på matriklen, såsom hunde og katte.


Duft opsætning

Hvis du finder løsningen med Mårstop-duften interessant, kan du bryste dig ved, at denne metode er både nem og hurtig at sætte op. Modsat andre metoder mod husmår så kræver Mårstop intet andet end at du skaffer dig adgang til der hvor måren befinder sig.

Oversigt over forslag til opsætning af dufte:

  • Er dit loftsrum stort og rummeligt med gangbro eller lignende, så skal Mårstop-kludene blot fordeles jævnt på hele området.
  • Er dit loft til kip kan du danne adgang til måren, eksempelvis via der, hvor skumklodserne sidder eller under udhæng.

Er du i tvivl om, hvordan du anvender eller opsætter dufte mod husmår, så er du velkommen til kontakte vores eksperter på +45 52 34 00 64 eller [email protected]

Har du spørgsmål vedrørende husmår så kontakt vores eksperter, som svarer via mail indenfor 24 timer eller på telefon +45 52 34 00 64