En mår er et mellemstort rovdyr som primært jager sit bytte om natten – men hvad spiser en mår mere præcist? Læs med her i artiklen, hvor vi belyser emnet nærmere.

Husmårens fortrukne spise

Husmår tilhører mårfamilien der består af små til mellemstore rovdyr. Som sine artsfæller, så elsker husmåren at gå på jagt efter mindre fugle og fugleæg, mus og andre små gnavere. Omkring høsttid, eller når det kniber med at finde byttedyr, så vil husmåren ty til søgen efter plantebaseret føde, herunder bær, nødder og frugter.

Da husmåren er et særpræget adræt dyr kan den uden besvær kravle lodret op ad både træer og husmure, og således bane sig vej til fuglereder og frugter i trækroner og tagrender. Herfra vil den hamstre sit bytte og bringe det med hjem til det sted, hvor den holder til. Har du besøg af en mår på loftet, vil du derfor ofte kunne finde rester fra byttedyr og lignende.

Mår jager mus og rotter

Én positiv ting der følger med at have besøg af en husmår i eller omkring sit hus er, at den jager og nedlægger eventuelle mus og rotter, som befinder sig på matriklen. Det er imidlertid en ringe trøst da husmåren sjældent er at foretrække over andre skadedyr, såsom mus og rotter. Husmåren er nemlig i stand til at gøre omfattende materielle skader på sine omgivelser og derfor det anbefales, at igangsætte en bekæmpelse af husmåren så hurtigt som muligt.

Typisk vil mår foretrække at gå på jagt efter fugle, fugleunger og fugleæg, men hvad spiser en mår helt præcist? En anden foretrukken spise er små gnavere, såsom mus, rotter og egern. Omkring høsttid spiser mår også frugt og bær. Der findes videre eksempler på, at mår har været på besøg i hønsehuse, men sjældent efter andet end æg. Mink derimod, som også er en del af mårfamilien, er mere kendt for dens blodrus og kan alene slagte et helt hønsehus på en enkelt nat.

Mår eller mink?

Er du i tvivl om, hvorvidt der er tale om en mår, mink eller lignende, kan du teste dens spisevaner. Foruden hønsene i sig selv, kan du teste for dyrets spisevaner ved at lægge eksempelvis et hønseæg ud på loftet. Er ægget væk næste morgen, kan du være sikker på, at der har været en mår/mink forbi.

Husmår kan også finde på at søge føde i hønsehuse. Her vil husmåren sjældent gå efter hønsene selv men i stedet efter deres æg. Husmår elsker nemlig æg. Mink derimod, som også er en del af mårfamilien, er kendt for at jage høns. En enkelt mink kan i blodrus snildt nedlægge hele bestanden i et hønsehus på blot en enkelt nat.

Har du besøg af et rovdyr i dit hønsehus og er du i tvivl om, hvorvidt der er tale om en mår, mink eller lignende, så kan du derfor teste dens spisevaner. Foruden hønsene i sig selv, kan du teste for dyrets spisevaner ved at lægge eksempelvis et hønseæg ud på loftet. Er ægget væk næste morgen, kan du være sikker på, at der har været en mår forbi.

Har du spørgsmål vedrørende mår så kontakt vores eksperter, som svare via mail indenfor 24 timer eller på telefon +45 52 34 00 64

  Sådan slipper du hurtigt og billigt af med din husmår

  Har du en husmår på loftet til kip, loftet eller andre steder fjerner Mårstop måren øjeblikkeligt.

  Fordelene ved mårstop:

  Nem & hurtig opsætning
  Øjeblikkelig virkning
  Garanteret resultat