Mår på loftet og ultralyd er i de seneste år blevet en yderst velkendt duo. Når man oplever at få en mår på loftet samt alle de gener der hører med, så er der ikke noget at sige til, at man bliver kreativ i sin tankegang for at slippe af med det larmende og stinkende skadedyr. Det er imidlertid ikke alle midler der er lige effektive. I det følgende afsnit vil vi præsentere de mest kendte metoder til slippe af med mår på loftet – herunder ultralyd.

Ultralyd beskriver en lyd med en frekvens der er højere end 20 kHz. Det særprægede ved ultralyd er således, at det ligger uden for det spektrum, som vi mennesker normalt kan opfatte. Imidlertid så har ultralyd de samme fysiske egenskaber, som det lyd der ligger inden for vi menneskers hørbare område. Den eneste forskel på lyd og ultralyd er altså, om vi mennesker at opfange det eller ej.

Forskelligt fra mennesker, så kan en lang række dyr opfatte ultralyd. Herunder husmår, men også hunde, katte, mus og andre husdyr. Årsagen er, at dyr ofte har en anden og markant bedre hørelse end vi mennesker. Det er derfor en oplagt tanke, at ultralyd kan have en afskrækkende effekt på dyr såfremt det ellers afspilles højt nok. I virkeligheden, så er det bare ikke helt så nemt som man skulle tro. Typisk på grund af, at det eller de udsatte områder er opdelt af vægge, mure eller andre forhindrende objekter som gør, at lyden ikke kan passere og finde vej. Hvis man lykkedes med at skræmme dyr væk med ultralyd, så risikerer man samtidigt at genere andre ikke-hensigtsmæssige husdyr, herunder hunde eller katte.

I det følgende kan du læse mere om mår på loftet og ultralyd, hvilke midler der virker og hvilke du skal undgå, samt alternative bud på, hvordan du nemt slipper af med en mår på loftet uden ultralyd.

Mår skræmmer

En mår skræmmer kan tage sig ud på forskellig vis, og være relateret til enten lyd, lys eller lugt. I ovenstående afsnit blev der omtalt et en hyppigt anvendt mår skræmmer, nemlig ultralyd. Vi vil i dette afsnit grave lidt dybere ned i emnet samt opstille alternative og muligvis mere effektive løsninger end ultralyd.

Mår skræmmer i form af ultralyd er et udbredt fænomen, når man søger rundt på internettet efter løsninger imod husmår. Ultralyd mår skræmmer findes i mange afstøbninger og størrelser, men fælles for dem alle er, at de er sat i verdenen for at opstille forhåbninger om, at en husmår vil reagere negativt på deres højfrekvenslyde. Virkeligheden er dog sjældent så romantisk og til de fleste forbrugeres skuffelse, så virker ultralyd bedre på papiret end i praksis.

I teorien vil ultralyd kunne virke afskrækkende for den ubudne gæst, når denne indfinder sig på et loft eller i bilens motorrum. Udfordringen er dog, at lydbølger påvirkes af de overflader som de mødes af. Når en husmår befinder sig i afkroge af loftets fjerneste hjørner, skunkrum eller lignende, så vil ultralyden meget sjældent kunne opfattes her. Er du fristet af en mår skræmmer med ultralyd skal du derfor overveje nøje, hvordan dit loft ser ud og hvor du mere nøjagtigt er ramt af problemet.

Et alternativ til ultralyd er en mår skræmmer med lugt. Her vil du kunne angribe mårens duftesans på tværs af flere rum, små udhulinger, skillevægge og andre almindeligt forekommende konstruktioner på et loft. Der findes mange husmandsråd til hjemmelavede mår skræmmer med lugt, eksempelvis afklippet menneskehår, bægre med urin eller ildelugtende hjortetaksolie. Vil du sikre dig et positivt resultat første gang, så er en mere behagelig og nemmere vej at anvende Mårstop, som er din garanteret løsning imod husmår på dit loft, i dit sommerhus eller i garagen.

Mår alarm

En mår alarm kan være yderst gavnlig, specielt hvis du ikke altid er omkring dit hus, sommerhus, udlejningsejendom eller lignende. Der er flere forskellige metoder til at overvåge og advare om, at en mår nærmer sig eller entrerer din bolig.

Den mest effektive mår alarm kendes også under et andet navn, nemlig et vildtkamera. Et vildtkamera er et overvågningskamera som aktiverer optagelse og oplysning af arealet, når et objekt (dyr eller menneske) bevæger sig inden for sensorernes område. Alt efter kvalitet og funktioner, så vil et vildtkamera typisk sende en besked med videolink til den tilkoblede e-mail eller telefonnummer. Med et vildtkamera vil du med øjeblikkelig virkning få besked om, hvis der er udbudte gæster på færde. En anden fordel ved et vildtkamera som mår alarm er, at du med sikkerhed kan bestemme, hvilket dyr du har besøg af, hvor og hvornår. Det gør at bekæmpelsesprocessen bliver nemmere og mere effektiv.

En mår alarm kan også tage sig ud som en sensor med mulighed for at udsende vibrationer, lyd og lys. Enten alene eller på samme tid. Fordelen ved denne type mår alarm er, at den regerer med det samme på de impulser som opfanges. Ulempen er, at virkemidler med lyd og lys sjældent er tilstrækkeligt i forhold til at skræmme de genstridige husmår væk.

Et alternativ til elektroniske og digitale mår alarmer er helt almindeligt hvedemel. Denne metode bruges, når du med sikkerhed vil bestemme, om du har besøg af en mår på loftet. I al sin simpelhed strøs hvedemelet i et tyndt lag på det område, hvor du mistænker måren for at opholde sig. Efter et par dage vender du tilbage til området og kan du gå på jagt efter mårens fodspor i det sarte hvedemel. Fordelen ved løsningen med hvedemel er, at den er lige ved hånden og markant billigere end de ovenstående løsninger. Ulempen er, at du selv skal være til stede fra tid til anden for at følge med i udviklingen.

Om du anvender en af de digitale eller den mere analog tilgang til at holde opsyn med din bolig, så vil en mår alarm altid give den fordel, at du bliver klogere på de skadedyr som fra tid til anden indlogerer sig. På den måde vil du hurtigere og mere nøjagtigt kunne bekæmpe og forskanse sig imod de ubudne gæster.

Har du spørgsmål vedrørende husmår så kontakt vores eksperter, som svarer via mail indenfor 24 timer eller på telefon +45 52 34 00 64