Husmår fødder sine mår unger i løbet af de tidlige sommermåneder. Et almindeligt kuld består af 2-4 mår unger som fødes blinde og uden pels på kroppen. I de første par måneders af mår ungernes liv lever de udelukket af mælk fra moderen, mens de hurtigt vokser sig store og mere selvstændige. Efter 5-6 måneder kan mår unger klare sig selv og drager her ud i verdenen på egen hånd.

Forlænget drægtighed

Han- og hunmår parrer sig i sommermånedernes lyse nætter, umiddelbart efter at hunnen har givet fødsel til sine unger. Noget helt særligt for husmåren er, at efter hunnens æg er blevet befrugtet med sæd fra hannen, så går hendes æg i dvale i livmoderen. Denne proces betegnes som forlænget drægtighed og forløber sig indtil foråret, hvor de befrugtede æg kobler sig fast på livmoderen og først her begynder at udvikle sig til små fostre. Herfra går der ikke mere end 30 dage før husmåren føder og påbegynder sin dietid.

Forpligtelse til også at fjerne mår unger
Når du bekæmper husmår i dieperioden er du forpligtet til også at gå på jagt efter dens unger. Husmårens unger kan nemlig ikke klare sig selv og uden sin mor vil de lide en pinefuld død på egen hånd. Fanger du en husmår i en fælde, så skal du altså sørge for også at finde frem til dens eventuelle unger. Et typisk tegn på, at husmåren har unger er lyd. Normalt lever husmår alene og vil kun i forbindelse med dietid og mår unger optræde i flertal. Kan du høre mere end én mår på dit loft, er dette det mest tydelige tegn på, at hunmåren ikke er alene og at din bekæmpelse dermed også omfatter mår unger. Vælger du at bekæmpe husmåren med Mårstop er du imidlertid sikker på, at hunmåren fordufter på egen hånd og selv tager sine mår unger med derfra.

mår unger

Mår unger lyd

Mår unger lyd kan være en voldsom oplevelse, når først ungerne har vokset sig store nok. Har du besøg af et kuld nybagte mår unger på dit loft, vil du i den først periode ikke mærke meget til de små nye væsner. Ungerne fødes nemlig uden syn og pels, og kan derfor ikke gøre meget opmærksom på sig selv. Stilheden varer dog ikke for evigt.

Så snart mår ungerne udvikler syn og kræfter til at gå på opdagelse eller lege med hinanden, vil du straks blive konfronteret med en voldsom larm og spektakel fra loftet. Alt fra en stille puslen til mere bemærkelsesværdige slåskampe og skrig er sandsynligt i denne periode. Larmen er ofte så gennemtrængende, at du vil have svært ved at finde ro om natten til at sove. Du vil derfor sjældent være i tvivl, hvis det er mår unger lyd på loftet.

 

Fjern mår unger med dufte
Opdager du at have mår unger på dit loft skal du øjeblikkeligt igangsætte en bekæmpelsesproces. Ulempen ved at huse de små mår unger er nemlig, at de hurtigt vænner sig til stedet og deraf vil være mere tilbøjelige til at vende retur til deres fødested senere i løbet af deres levetid.

Et godt alternativt til mårfælder er bekæmpelse med særlige dufte som kamuflerer mårens egne duftspor. Mår som ikke er i stand til at genkende sine egne dufte på sit pågældende territorium, har nemlig ingen interesse i at opholde der. Mår er særpræget territoriale væsner som ynder at leve alene igennem hele livet – med undtagelse af hunnens dieperiode, hvor den tager sig af sine unger.

Imidlertid er det langt fra alle duft som er i stand til at overdække mårens egen ildelugtende afmærkninger. Det er derfor heller ikke uden betydning, hvilken duft du bruger som våben mod måren. Et sikkert valg er Mårstop som med sin garanteret virkning er din 100% sikkerhed for, at du slipper af med dine udbudte gæster nemt og hurtigt. Du kan læse mere om Mårstop og dets anvendelse her.

Når mår er 1-2 år gamle, er de klar til at få husmår unger. Hannen og hunnen parrer sig om sommeren, men på trods af en såkaldt ”forlænget drægtighed” giver hunmåren først fødsel til ungerne i marts/april.

Nøgne og blinde unger

Typisk får hunmåren 2-4 unger, der under dietiden er både nøgne og blinde. Ungerne er hjælpeløse og ganske afhængige af deres moders mælk. Først når ungerne er 5-6 måneder er de gamle nok til at tage vare for dem selv. De forlader herefter moderen og søger ud i verdenen på egen hånd. I parringstiden øges både hannen og hunnens duftmarkering for at tiltrække det modsatte køn. Herudover lokker hunnerne, hannerne med særegnede lyde.

Mårunger på loftet?

Mistænker du en hunmår for at have givet fødsel til unger på dit loft, er det vigtigt, at du ikke indfanger / dræber hunmåren. Årsagen er, at hunmårens forsvasløse unger vil være tilbage i reden – ude af stand til at overleve på egen hånd. Med tiden vil det medføre, at mårungerne lider en lang og pinefuld død. Af videre betydning, vil de døde mårunger senere skabe en frygtsom stank, som spreder sig i huset.

Har du spørgsmål vedrørende mår så kontakt vores eksperter, som svare via mail indenfor 24 timer eller på telefon +45 52 34 00 64

  Sådan slipper du hurtigt og billigt af med din husmår

  Har du en husmår på loftet til kip, loftet eller andre steder fjerner Mårstop måren øjeblikkeligt.

  Fordelene ved mårstop:

  Nem & hurtig opsætning
  Øjeblikkelig virkning
  Garanteret resultat